tHe lOVe oF mY LifE

tHe lOVe oF mY LifE
tHe lOVe oF mY LifE

Sunday, 15 March 2015

Zina Boleh Membunuh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada pembaca blog mummyizznur.blogspot.

Saya terpanggil untuk menulis tentang topik ini selepas mendapat kes yang serupa semasa bekerja beberapa bulan yang lalu.

Sila layan dulu karikatur di bawah ya..




Kesian kan? Ibu dan ayah yang buat hal, nyawa kandungan yang tidak berdosa yang jadi mangsanya. Kejam betul manusia ini, even haiwan pun pandai sayangkan anak. 

Ok..berbalik kepada cerita saya. Pada beberapa bulan lepas, saya menerima referral dari wad untuk membantu resuscitation ke atas seorang wanita muda. Ya, memang muda, umur baru 23tahun.

Kata sahabat yang merefer, mereka mahu melakukan operation secepat yang mungkin kerana keadaannya tidak stabil.

Saya tertanya-tanya kes apakah ini. Sesampainya di ward, barulah saya mengetahui cerita penuh apa yang berlaku. 

Si gadis muda baru lepas melakukan pengguguran secara haram di sebuah klinik swasta pada hari sebelumnya, dan kini mengalami septic shock.

Septic shock merujuk kepada jangkitan kuman yang teruk disertai dengan tekanan darah yang rendah, nadi yang laju atau terlalu rendah, demam yang tinggi atau suhu badan yang terlalu rendah dan bacaan darah putih yang terlalu tinggi atau terlalu rendah.

4 liter air garam telah dimasukkan ke dalam saluran darahnya, untuk menaikkan tekanan darah beliau tetapi tekanan darah nya tidak pernah naik malah makin menurun. Tekanan darahnya hanya 70/40mmHg dan nadi 103bpm. Ini bukan sesuatu yang normal. 

Setelah berbincang dengan pakar bius oncall ketika itu, kami membawa pesakit tersebut ke ICU. Gadis muda ini memerlukan ubat yang dipanggil ionotrope untuk membantu menaikkan tekanan darahnya.

Di ICU,  saluran darah yang terus ke jantung dipasang, begitu juga saluran darah ke pembuluh darah artery dipasang untuk memudahkan kami memeriksa tekanan darahnya secara berterusan dan lebih mudah untuk proses mengambil darah nantinya.

Keadaan nya bertambah baik dan kini beliau sudah boleh menjawab soalan. Semasa di ward, beliau sangat lemah dan menjadi mustahil untuk kami mendapat cerita apa yang sebenarnya berlaku kepada beliau.

Rupanya gadis muda ini keliru. Dia baru mengetahui yang dia mengandung minggu lalu, walaupun sudah 3bulan tidak datang haid. Ibu dan ayah nya sedang mengerjakan umrah. Bekas teman lelaki nya pula sudah berkahwin dengan perempuan pilihannya 3bulan lalu, dan ternyata gadis muda hanyalah tempatnya melampiaskan nafsu.

Gadis muda tidak dapat berfikir panjang dan terus berniat menggugurkan kandungannya. Katanya tidak mahu keluarga malu disebabkan perbuatannya. Di ingatannya, nak buang kandungan mudah, tiada risiko, tetapi tidak diketahuinya risiko tersembunyi yang tidak diberitahu oleh Dr yang tamakkan wang.

Nah, sekarang dia terlantar di ICU. Terpaksa tanggung malu dan sakit. Inilah yang dikatakan, sudah jatuh ditimpa tangga.

Alhamdulillah, setelah sesi kaunseling ke atasnya. Beliau mula sedar atas kesilapannya yang lalu dan berjanji akan bertaubat dan tidak akan melakukan perkara yang sama lagi.

Kami menghormati keputusannya untuk tidak memberitahu ibu dan ayahnya. Tetapi, kami memberi amaran sekiranya keadaannya kembali tidak stabil, kami terpaksa menghubungi ibu dan ayahnya di Mekah ketika itu.

Begitu pendek pemikiran sesetengah orang bila menghadapi masalah. Bukankah kita ada Yang Maha Pencipta untuk mengadusegala permasalahan kita? Wallalahualam...

Semoga perkara seumpama ini tidak berlaku dalam keluarga saya sendiri atau pun pada keluarga anda. Sam-samalah kita berdoa semoga semua ahli keluarga kita dilindungi Allah. InsyaAllah...

Setakat di sini sahaja perkongsian saya pada kali ini. Semoga kita bertemu lagi di masa akan datang.

Semoga anda dan keluarga anda di beri kesihatan yang baik dan berkekalan. Amin...


Sunday, 8 March 2015

7 Tips Kekayaan Yang Wajib Anda Tahu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada pembaca blog mummyizznur. Semoga anda kekal kaya dan berjaya.

Saya terbaca sebuah buku bertajuk The Richest Man In Babylon yang ditulis oleh George S. Clason. Pertama kali terjumpa buku ini di MPH Bookstore saya sudah tertarik dengan tajuknya. Setelah membelek-belek buku ini saya makin tertarik degan isinya. Jadi, tanpa berfikir panjang saya terus grab buku nie dan bayar. Memang satu investment yang menguntungkan. Best sangat2 buku nie. Direcommended kan untuk anda baca.

"Harta yang banyak akan pergi kepada mereka yang faham tentang hukum-hukum kewangan, serta tahu cara mengawal peningkatan hartanya." - Arkad, lelaki terkaya di Babylon.

Ok, mari kita kaji tips2 kekayaan yang diceritakan oleh Arkad, iaitu lelaki terkaya di Babylon pada zaman kegemilangan Babylon pada suatu masa dahulu. Tips2 ini akan saya olah sesuai dengan keadaan zaman kita sekarang.

TIPS PERTAMA: KUMPUL WANG

Kita wajib mengasingkan 1 per 10 dari setiap wang gaji atau pendapatan kita setiap kali kita beroleh wang. Contohnya, gaji anda RM3,000 sebulan, jadi anda wajib menyimpan RM300 setiap bulan dan tidak menggunakan duit ini walau apa pun yang berlaku.

Saya dah tau pasal tips ini dah lama, tapi baru mengamalkannya sejak setahun yang lepas. Agak terlewat, tapi better late than never, kan? Alhamdulillah, setakat ini saya masih konsisten melakukannya.

TIPS KEDUA: KAWAL PERBELANJAAN

Tips terbaik ini menyuruh kita merancang perbelanjaan kita setiap minggu, bulan dan tahun. Buat sasaran apa yang ingin kita capai, dan tulis cantik-cantik dalam buku budget bulanan. Kalau anda malas, boleh download finance apps yang sangat banyak berada dipasaran. Mostly FREE je pun. Kalau saya, saya gunakan Apps 'Money Manager'. So far saya happy dengan Apps nie sebab saya boleh trace balik ke mana 'hilangnya' gaji saya setiap bulan. Ini memudahkan untuk saya buat budget harian, mingguan dan bulanan saya.
Ini Money Manager Apps yang saya gunakan, gambar nya mungkin tak best dilihat, tapi Apps die mmg best!
Setings dlm Apps nie, mmg amat2 membantu saya.

Contoh Budget dan Expense yang direkod.
 3r22Mesti pandai membezakan antara keperluan dan keinginan. Keperluan adalah benda-benda basic yang kita perlukan seperti membayar duit sewa rumah, bil air dan bil api, makanan, pakaian dan lain-lain. Keinginan adalah seperti perasaan membeli kereta baru sedangkan kereta lama kita masih elok lagi. Keinginan membeli baju atau kasut baru setiap bulan. Bukan tak boleh reward diri kita selepas penat bekerja, tapi kenalah pandai budget kan?

"Keinginan ini seperti lalang yang tumbuh di atas ladang, lalang akan tumbuh di setiap celah dan ruang yang ditinggalkan oeh petani. Begitu juga keinginan. Keinginan akan membesar apabila terdapat kemungkinan untuk keinginan-keinginan itu dipenuhi."

"Tujuan penyediaan belanjawan adalah bagi membantu menggemukkan dompet anda. Belanjawan juga membantu kamu mendapatkan keperluan berdasarkan kemampuan, serta keinginan-keinginan anda yang lain. Selain itu, belanjawan juga membantu anda menjaga dan mengawal perbelanjaan daripada permintaan-permintaan yang datang secara tiba-tiba."-Arkad.

TIPS KETIGA: GANDAKAN EMAS. 

Kekayaan seseorang tidak terletak pada wang yang dibawa di dalam dompet. Sebaliknya, kekayaan itu terletak pada pendapatan yang diperoleh, aliran emas yang mengalir berterusan masuk ke dalam dompet, dan memastikan dompet sentiasa kembung.

Itu impian setiap orang. Pendapatan yang berterusan tidak kira sama ada kita bercuti atau bekerja.

Maksud gandakan emas ini bukan semestinya bermakna anda kena simpan emas. Tetapi bermaksud menggunakan 10 peratus dari wang gaji anda tadi, yang anda simpan dalam tips pertama, untuk investment. Investment itu mestilah memberi keuntungan kepada anda.

Contohnya, anda simpan Rm10,000 tahun 2010, selepas 10 tahun iaitu pada tahun 2020 anda bakal menerima RM30,000. Best ke best? Tiga kali ganda keuntungan, best kan?

Contoh kedua, sebaik sahaja anak anda lahir, anda telah menyimpan RM100 setiap bulan untuknya. Wang ini akan berganda -ganda sehingga anak anda berumur 18tahun. Dan sekiranya anak anda tidak memerlukan wang itu, dia boleh terus menyimpan dan mungkin dapat membantunya satu hari nanti untuk meneruskan pelajaran atau memulakan perniagaan.

TIPS KEEMPAT: PELIHARA HARTA DARIPADA KERUGIAN.

"Nasib malang apabila kita sukakan sesuatu yang bersinar. Emas yang berada di dalam dompet perlu dijaga rapi. Sekiranya tidak, emas itu akan hilang. Suatu langkah bijak sekiranya kita belajar menjaga jumlah yang sedikit dahulu sebelum Tuhan mengamanahkan kita dengan jumlah yang lebih banyak."

Pernah tak anda terdengar ada skim yang mengatakan sekiranya anda melaburkan sekian-sekian jumlah wang anda untuk membeli emas. Selepas itu anda akan mendapat pulangan wang setiap bulan, berganda -ganda dari jumlah yang telah anda laburkan. 

Saya pernah! Berlaku kepada kakak kandung saya sendiri. Beliau melaburkan RM15,000 kepada satu skim pelaburan emas yang kononnya menjanjikan pulangan yang banyak. Pada tiga bulan pertama, beliau menerima RM1,500 sebulan hasil dari pelaburannya. Tetapi, selepas tiga bulan, tiada lagi duit yang masuk ke dalam akaunnya. Yang lebih menyedihkan lagi, orang yang bertanggungjawab menguruskan pelaburan itu tidak dapat dihubungi.  Khabarnya ramai lagi yang mengalami nasib yang sama. Malas, beratus-ratus juta kerugian pun ada.

Sebelum anda ingin mengeluarkan duit anda untk melakukan sesuatu pelaburan, apa yang penting, anda perlu buat kajian terperinci dahulu. Jangan terlalu yakin dengan kepandaian diri sendiri dalam menyerahkan harta kepada orang lain. Lebih baik berbincang dengan mereka yang arif dan berpengalaman dan mengendalikan wang untuk keuntungan.Biarkan kebijaksanaan mereka melindungi kekayaan kita daripada pelaburan yang tidak selamat. 

TIPS KELIMA: JADIKAN TEMPAT KEDIAMAN SEBAGAI PELABURAN YANG MENGUNTUNGKAN.

"Sekiranya seseorang mengasingkan 9 bahagian daripada pendapatan yang dimiliki bagi menikmati kehidupan, dan melaburkan mana-mana 1 daripada 9 bahagian itu tanpa menjejaskan kesejahteraannya, hartanya akan bertambah dengan lebih cepat."

Ramai orang di Malaysia ini yang lebih suka menyewa rumah daripada membeli dan tinggal di rumah sendiri. Bukankah membayar duit pinjaman setiap bulan kepada bank untuk tempoh masa tertentu dan akhirnya rumah itu menjadi hak milik kita lebih menguntungkan daripada membayar sewa rumah setiap bulan kepada tuan rumah. Anda bayar sewa, nanti selepas beberapa tahun tuan rumah akan menaikkan sewa rumah ataupun menyuruh anda keluar dari rumhnya kerana dia hendak menyewakan kepada orang lain yang mampu membayar sewa rumah lebih tinggi dari anda.

Jika anda memiliki rumah sendiri, bukankah itu sangat menguntungkan? Walaupun anda tidak berhasrat untuk tinggal di rumah tersebut, anda masih boleh menyewakannya. Setiap bulan duit dari hasil pendapatan itu boleh anda bayar pinjaman bulanan di bank, malah mungkin masih ada baki lagi.

Nilai rumah sentiasa meningkat setiap tahun, berbeza dengan nilai sebuah keteta. Contohnya saya membeli sebuah apartment di Lembah Klang pada harga RM240,000 dan selepas 3 tahun Apartment itu kini bernilai Rm400,000. Ini bermakna dalam 3 tahun saya telah memperolehi keuntungan sebanyak RM160,0000!  Sangat menguntungkan bukan?

TIPS KEENAM: JAMIN PENDAPATAN MASA HADAPAN.

Cara terbaik adalah dengan membeli insurans. Don't get me wrong, saya bukan agen insurans. Tetapi, saya merasakan insurans teramatlah penting untuk kegunaan masa hadapan dan anak-anak cucu cicit kita di kemudian hari. Kenapa saya kata begitu? Sebab kita tak pernah tahu bila Sang Pencipta akan menjemput kita. Bayangkan esok atau lusa kita pergi, dan kita tidak meninggalkan sedikit harta pun untuk anak-anak kita, boleh anda bayangkan apa yang akan berlaku kepada mereka?

Ada kawan pernah memberitahu saya, orang Cina sangat mengutamakan pelaburan insurans. Sebab itulah, apabila mereka meninggal dunia, mereka telah mewariskan beratus-ratus ribu ringgit malah mungkin berjuta ringgit untuk kegunaan anak-anak mereka. Duit insurans inilah yang boleh digunakan oleh anak mereka untuk membuka perniagaan ataupun melanjutkan pelajaran. Situasi ini amat berbeza dengan bangsa Melayu kita. Amat janggal dan jarang mendengar ada di kalangan ibu bapa kita membeli insurans untuk diri sendiri atau anak-anak kan? Termasuklah ibu bapa saya. Pantang dengar agen insurans, confirm mereka dah angkat kaki lari bermeter2 jauhnya. 

Alhamdulillah, saya terbuka untuk menerima insurans ini. Saya sedar, ianya adalah salah satu cara untuk menjamin masa hadapan anak-anak saya. Bayangkan kalau saya meninggal dunia pada tahun hadapan, sekurang-kurangnya ada simpanan dalam akaun anak-anak saya. Sekurang-kurangnya kehidupan mereka sudah terjamin. InsyaAllah.

Cara seterusnya adalah dengan mengambil bahagian dalam program persaraan. Memang kerajaan ada menyediakan kaedah pencen atau EPF untuk kakitangannya. Bagi pekerja swasta pula, mereka wajib mengganggotai (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) KWSP. Tetapi, sejauh mana anda fikir duit hasil dari EPF atau pencen ini cukup untuk anda gunakan selepas berpencen nanti? 

Sebenarnya banyak yang boleh dibahaskan apabila menyentuh isu Pencen dan EPF ini. InsyaAllah akan saya cuba sentuh isu ini nanti, pada entry-entry akan datang.

Walaupun saya confirm penerima pencen sekiranya saya bersara pada umur 58tahun, tetapi saya nekad untuk mengambil bahagian dalam Private Retirement Scheme (PRS). Ianya adalah salah satu bentuk investment. Dan yang bestnya, nilai wang yang anda laburkan setiap tahun boleh ditolak daripada Income Tax anda. Sangat menjimatkan, bukan?

Anda boleh tahu lebih lanjut mengenai PRS di sini: http://www.ppa.my/prs/about-prs/overview/

TIPS KETUJUH: TINGKATKAN KEUPAYAAN MEMPEROLEH PENDAPATAN

"Tidak lama dahulu, seorang lelaki datang bagi meminjam wang. Apabila saya bertanya sebab lelaki itu mahu meminjam beliau merungut tentang pendapatan beliau tidak cukup bagi membayar perbelanjaan. Saya jelaskan kepada lelaki itu, Pada pandangan peniaga, beliau adalah pelanggan miskin. Ini kerana, beliau tidak mempunyai kemampuan bagi membayar balik pinjaman tesebut."

"Saya berkata kepadanya,apa yang perlu kamu lakukan adalah mendapat lebih banyak wang. Apa yang dapat kamu lakukan bagi meningkatkan keupayaan memperoleh pendapatan?' . Lelaki itu menjawab, 'Apa sahaja yang dapat saya lakukan. Dalam masa 2 bulan, 6 kali saya pergi berjumpa tuan saya. Saya meminta dinaikkan gaji, tetapi permintaan itu tidak berhasil. Tidak ada pekerja yang dapat pergi lebih kerap daripada itu."

Lelaki ini mempunyai satu sifat yang perlu dipuji, iaitu keinginan. Tetapi, keinginan sahaja tidak cukup. Keinginan perlu kuat dan teguh. Orang yang mahu jadi kaya tidak mempunyai matlamat yang jelas. Seseorang yang mahukan 5 keping emas adalah keinginan yang jelas. 

Keinginan itu dapat dipenuhi dengan usaha keras. Selepas berjaya mendapatkan 5 keping emas, dia akan mencari jalan yang serupa bagi mendapatkan 10 keping emas. Seterusnya 20 keping, selanjutnya 1000 keping. Akhirnya, dia akan menjadi kaya. Dalam usaha mendapatkan keinginan kecil itu, dia melatih diri bagi mendapatkan hasil yang lebih besar. 

Itu adalah cara kekayaan dikumpulkan. Mula-mula dalam jumlah yang kecil. Kemudian, dalam jumlah yang lebih besar apabila seseorang sudah tahu cara mendapatkan emas dan menjadi lebih berupaya.

Keinginan perlu sederhana dan jelas. Tujuan tidak tercapai sekiranya keinginan itu terlalu banyak, mengelirukan, ataupun melebihi keupayaan.

Untuk meningkatkan keupayaan kita untuk memperoleh lebih kekayaan, kita memerlukan ilmu. Semakin kita berilmu, semakin banyak yang kita peroleh. Seseorang yang berusaha bagi mengetahui lebih banyak tentang pekerjaannya akan mendapat ganjaran yang lumayan.

Sekiranya beliau seorang jurutulis, beliau dapat belajar kaedah-kaedah dan alat-alat yang digunakan oleh mereka yang pakar dalam bidang yang sama. Sekiranya beliau pekerja undang-undang ataupun perubatan, beliau dapat berbincang dan bertukar-tukar fikiran bersama orang-orang lain dalam pekerjaan beliau. 

Sentiasa lakukan perkara yang diubah dan diperbaiki oleh seseorang (tiruvasi). Ini kerana, orang yang mempunyai minat akan memperbaiki kemahirannya supaya dapat memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada para pelanggannya.

Dalam konteks kehidupan kita sekarang, sekiranya anda memang mempunyai pekerjaan Fulltime, lakukan pekerjaan anda sepenuh hati. Boss anda akan nampak perubahan dalam diri anda, dan tidak mustahil anda akan dinaikkan pangkat atau dinaikkan gaji. Sekiranya agak mustahil untuk anda mendapat kenaikan gaji, anda boleh bekerja secara part time. Yang penting, pekerjaan part time anda ini tidak akan mengganggu pekerjaan full time anda.

Banyak pekerjaan part time yang boleh dilakukan. Contohnya berniaga di pasar malam, jual burger dan sebagainya. Sekiranya anda ingin lebih mudah, anda boleh melakukan perniagaan online. Mudah dan menjimatkan kerana anda tidak memerlukan kedai untuk meletakkan barangan anda.

Jangan terkejut sekiranya saya katakan seorang pegawai perubatan gred UD48 seperti saya juga memilih untuk bekerja part time di samping tugas hakiki yang memerlukan komitmen yang tnggi. Semuanya boleh dan mudah dilakukan sekiranya anda tahu caranya.

Masih buntu dan tidak tahu caranya? Mari saya tunjukkan. Bacalah Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja ini kerana selepas membaca ebook ini minda dan hati saya tertarik untuk berubah. Mungkin anda juga akan mengalami perubahan yang sama. 

Sebenarnya, banyak lagi tips-tips kewangan yang ingin saya kongsikan kepada anda semua. InsyaAllah kita jumpa lagi di lain waktu. Semoga, anda mendapat manfaat dari apa yang cuba saya sampaikan dari penulisan blog ini. InsyaAllah..Semoga anda kaya dan berjaya.

Psst...sekiranya anda rasakan entry ini banyak memberi manfaat kepada anda, dipersilakan share. Mana tahu orang lain pun akan mendapat manfaat yang sama seperti anda..InsyaAllah...

Wednesday, 4 March 2015

5 Fakta Penting yang Anda Perlu Tahu Tentang Kolesterol

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada pembaca blog mummyizznur.

Saya doakan anda kaya dan sihat. Semoga paras kolesterol anda sentiasa berada pada paras yang normal.

Pada perkongsian kali ini saya ingin sangat berkongsi mengenai sesuatu yg sangat sinonim dengan kita. Terutamanya mereka yang amat mementingkan kesihatan.

KOLESTEROL...

Kolesterol ini datang dari bahasa Inggeris iaitu Cholesterol. Kita selalu dengar kan orang kata, 
"Aku tak nak laa mkn kambing tuh, tinggi tahap kolesterol".. 
"Eh, minyak masak nie takde kandungan kolesterol laa..bagus beli nie". 
"Ala..aku kurus..orang kurus mana ada kolesterol.."

Tapi, tahukah anda apa itu kolesterol?

FAKTA 1: Jom kita belajar, apa itu Kholesterol?

Kolesterol adalah bahan yang berlemak yang ditemui dalam sel-sel badan manusia. Sumber utama kolesterol adalah dari pemakanan (exoproduction) ataupun penghasilan dari hati (endoproduction).

Exoproduction didapati dari segala jenis makanan yang anda makan hari-hari. Produk tenusu, ayam, daging dan telur adalah contoh makanan yang mengandungi kolesterol. Selepas kita makan, kolesterol tadi aan bersalut dengan protein dan sebatian ini diapnggil chylomicron. 

Kolesterol terdiri dari kolesterol jahat yang dipanggil LDL-Cholesterol dan kolesterol baik yang dipanggil HDL-Cholesterol. Selain daripada itu Triglycerides juga dikategorikan dalam kumpulan kolesterol.

FAKTA 2: Kenapa saya kata ada kolesterol jahat, ada pula kolesterol baik?
 
Ini kerana Kolesterol jahat mudah menjadi sebatian tepu (plague) yang akan melekat pada saluran2 darah anda (atheroscerosis). Jika plague2 ini melekat pada saluran jantung anda, ianya akan menyempitkan dan mengecilkan lagi pembuluh darah jantung. Dengan pemakanan tinggi kandungan lemak yang tidak terkawal, lama kelamaan, plague ini akan makin menebal dan terkumpul dengan banyaknya. Ini yang akhirnya individu mendapat serangan jantung kerana jantung tidak mendapat gas oksigen yang mencukupi kerana saluran darah nya terlalu sempit untuk mengalirkan darah beroksigen ke jantung. 

Jika plague2 ini melekat pada saluran darah di otak anda, berkemungkinan besar anda akan terkena ischemic stroke ataupun dipanggil angin ahmar kerana sebahagian sel otak tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi.

Kolesterol baik pula berfungsi untuk melekatkan dirinya pada kolesterol jahat dan menghalang kolesterol jahat dari berkumpul pada saluran2 darah.

FAKTA 3: Fungsi sebenar kolesterol.

" Kalau macam tuh taknak makan makanan ada cholesterol laa.."
 
Bukan macam tuh..sebenarnya kolesterol ini antara komponen penting yang diperlukan oleh badan bagi memastikan sistem dalaman badan dpt berfungsi dengan baik. Tanpa kolesterol, badan kita terutamanya otak tidak akan dpt memproses informasi dengan betul dan tepat. 

Walaupun anda tidak mengambil langsung makanan yang mengandungi kolesterol, tetapi badan anda iaitu hati akan tetap menghasilkan kolesterol. Ini penting untuk memastikan sistem tubuh badan berfungsi dengan sempurna. 

Kita boleh makan makanan yang mengandungi kolesterol cuma kena berpada- padalah. Bukannya tak boleh makan langsung. Sememangnya sukar untuk kita mengelakkan diri dari makanan yang mengandungi kolesterol terutamanya makanan-makanan yang terdapat di Malaysia.

sedapnye...
oh my..who can resist this?

typical Malaysian breakfast..









yummy...drooling of saliva...






 FAKTA 4: Bagaimana cara kolesterol dinyahkan dari badan?

Kebiasaannya makanan yang dihadam akan melalui perut, dicernakan di situ dan kemudian ditolak masuk ke usus kecil dan usus besar. Kebanyakan penyerapan lemak berlaku pada usus kecil kita. 

Hati akan menukarkan lemak ke bile acid untuk memudahkan penyerapan lemak berlaku di usus kecil.

Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah.

Namun, jika kita mengambil terlalu banyak cholesterol, hati akan cuba untuk membuang kolesterol ini dan sekiranya tidak berjaya hati akan membengkak dengan lemak. Gejala ini dipanggil fatty liver disease. Sekiranya kolesterol  terkumpul dengan banyak ini akan menyebabkan bile acid tadi melekat dengan banyak di antara satu sama lain, dan menyebabkan penghasilan batu pada pundi hempedu anda.

Contoh hati yang berlemak.
















FAKTA 5: Apakah cara terbaik untuk membuang lemak dan kolesterol ini?

1) Jaga dan kawal pemakanan
Pastikan anda peka terhadap apa yang anda makan setiap hari. Lebihkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Sebaiknya makanlah mengikut piramid pemakanan.

2) Bersenam
 Bersenam adalah cara terbaik untuk meningkatkan paras HDL kolesterol dan mengurangkan paras LDL kolesterol. Malangnya, ramai rakyat Malaysia memberikan alasan susah mahu bersenam kerana kesibukan bekerja.

3) Tinggalkan rokok
Tahukah anda sekiranya anda merokok, anda meningkatkan lagi risiko berlaku atherosclerosis dalam badan anda? Ini kerana toxin di dalam rokok tersebut akan memekatkan lagi darah anda seterusnya menyebabkan darah lebih kental dan lebih mudah melekat pada saluran jantung anda.

4) Ambil supplement
Terdapat banyak supplement yang kini dijual di pasaran yang kononnya dapat mengurangkan paras kolesterol anda. Berhati-hati. Pilihlah supplement yang terbaik yang telah diuji secara klinikal dapat menurunkan paras kolesterol. Jangan tersilap langkah, kerana ada kajian menunjukkan sekiranya anda makan supplement yang silap, risiko anda terkena serangan jantung adalah jauh lebih tinggi dari individu ang tidak mengambil apa-apa supplement. Menakutkan bukan? Sekiranya anda tidak tahu dan ragu-ragu dalam membuat pemilihan, saya sedia membantu. Bukan niat saya untuk menjual, tetapi untuk membantu rakyat Malaysia seperti anda untuk hidup lebih sihat dan kaya.

5) Makan ubat kolesterol
Ini terpaksa anda lakukan sekiranya paras kolesterol anda sudah berada pada paras bahaya. Sekiranya bersenam dan kawal pemakanantidak memberikan kesan kepada paras kolesterol anda, ubat-ubatan adalah cara yang terakhir untuk memastikan kolesterol berlebihan tidak melekat pada saluran jantung atau otak anda.

Sebenarnya banyak lagi info mengenai kolesterol dan penyakit-penyakit (common diseases)  yang ingin saya kongsikan bersama anda. InsyaAllah akan saya kongsikan lebih lagi selepas ini. 

Doakan saya untuk menjadi blogger yang mampu membantu anda dan pembaca di luar sana hidup dengan lebih sihat, kaya dan berjaya. Benar, hanya anda yang mampu mengubah hidup anda. Pilihlah untuk menjadi manusia yang lebih banyak memberi kebaikan kepada orang lain. InsyaAllah.

Sehingga kita bertemu lagi dalam entry-entry yang akan datang. Semoga anda hidup gembira, kaya dan berjaya. Amin...

Tuesday, 24 February 2015

Yeay, naik pangkat!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada pembaca blog mummyizznur. Semoga anda sentiasa berada dalam lembayung-Nya..Amin...

Ok, entry kali nie dah terlewat 2 bulan sebenarnya. Hihi..patotnya saya dah cerita dari 2 bulan lepas, tapi disebabkan tugas hakiki dan keluarga yang agak mencabar, entry ini terpaksa ditangguhkan..Kebetulan selepas naik rank Supervisor saya dapat berpindah ke Taiping, Perak. Salah satu impian dari Board Vision saya...

Alhamdulillah saya naik rank ke supervisor selepas dua bulan setengah join Shaklee. Saya start join Shaklee pada 17hb Oktober 2014, dan pada 1/1/2015 saya sudah bergelar Supervisor. 

Ada 6 lagi rank yang perlu saya 'daki' sebelum bergelar Master Coordinator.

Alhamdulillah, rezeki Allah bagi cepat. Saya tak sangka akan naik rank begitu cepat. To be honest, saya belum menyediakan mental dan fizikal saya untuk bergelar Supervisor. Semasa mendapat tahu saya berjaya naik ke Supervisor, saya memang sedang busy menguruskan projek menghantar barang-barang keperluan untuk mangsa banjir, dari Kota Kinabalu Sabah ke Kota Bharu Kelantan.

 Bersama kawan-kawan yang menjayakan Misi Banjir kami.

Masa itu memang tawakkal aje. Kawan-kawan Shaklee yang lain tengah sibuk-sibuk closing, saya pula tengah sibuk packing barang-barang. Memang kenangan betul lah. 

 Inilah hasil barang-barang yang dipacking pada tengah malam 31/12/2014. Just before saya dapat tahu jadi Supervisor.

 First time dengar Rush Tag sebab barang-barang dihantar tanpa penumpang.


Best sebenarnya naik Supervisor nie. Kita akan nampak peluang yang Shaklee tawarkan lebih cerah. Kita tahu yang kita akan dapat apa yang Shaklee janjikan. It's sooner or sooner.


Setakat ini saya baru mendapat Cash Program dari Shaklee. Saya aim nak dapat Car Program by December 2015. Best je tengok kawan kawan seperjuangan yang dah dapat Car Bonus nie. Tiap tiap bulan Shaklee tolong bayarkan duit kereta. Kita boleh pilih samada nak beli kereta baru pakai duit itu atau bayar duit kereta sedia ada atau buat apa-apa yang kita nak dengan duit itu. Yang bestnya, Shaklee bagi duit tau bukan belikan kereta! Jadi, bergantung kepada kita laa nak buat apa kan?

Untuk pengetahuan anda, bulan pertama bergelar Supervisor bonus saya sudah mencecah rm1500. Bulan kedua pula saya mendapat rm2000. Best kan business nie, sentiasa naik bonus, boleh tambah pendapatan keluarga.

Saya berimpian untuk meneruskan Business Shaklee ini secara part time buat masa ini, dan insyaAllah sekiranya masa mengizinkan saya akan meneruskan business ini secara full time. Impian saya adalah untuk menjadi WORKING AT HOME MUM. Doakan saya yaa pembaca blog mummyizznur sekalian. 

Baiklah, sampai sini sahaja entry saya kali ini. InsyaAllah saya akan berkongsi lagi dengan anda tentang keseronokan berShaklee. 

Eh,sebelum saya terlupa. Jom pakat-pakat baca Ebook Sorry Boss nie.. Saya nak bagi anda percuma tau sempena saya naik rank jadi Supervisor. Ebook ini banyak mengubah cara saya berfikir. Mana lah tau kalau hidup anda pun akan berubah 360 darjah selepas membaca Ebook ini.


Silalah baca Ebook di atas tau. Ok, sehingga kita berjumpa lagi di masa akan datang. Saya doakan anda kaya dan berjaya.

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga? 
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk


FREE CONSULTATION & AFFORDABLE PRICE 
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
Dr Didi Zainudin
Shaklee ID: 1172353
shadee_3210@yahoo.com
012-6519551 (call, SMS, whatsapp)

Tuesday, 17 February 2015

Wow! Now Everyone Can Kurus!

Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada pembaca blog mummyizznur.blogspot.com. 
Saya doakan anda kaya dan berjaya. 

Anda nak tak kalau lelemak di badan anda hilang? Lekuk lekuk tubuh mula kelihatan? Perut buncit makin hilang? Dagu yang dulu berlapis-lapis sekarang dah ade shape? 

Best kan?

Dulu saya pun tak percaya. Ada ke cara nak kurus dengan mudah? Macam tak logic je rupanya. Tapi kawan saya kata kalau tak percaya takpe, buat aje...

So...saya pun buatlaa.. Apa yang saya buat? Saya join group nie. Masa tu group nie guna whatsapp je.

Ini bukan saya. Ini antara peserta awal group NECK. Beliau sekarang dah makin kurus tau...

Berat saya pada Disember 2014 adalah 67.8kg tapi pada 14hb February 2015 berat terbaru saya adalah 61.2 kg! Bestkan?

 Ini pun bukan saya, ini Sakinah. Perubahan mendadak berat Sakinah buat saya fikir, saya pon boleh jadi macam Kiena.

Yang lagi best lepas join group Telegram yang dibimbing oleh Abang Ketak dan Master Firdaus pada 1hb Februari 2015, berat saya turun mendadak dalam masa 2minggu. Saya hilang 4.0 kg! Satu angka yang amat besar bagi saya.

 Haa..ini lah Master Firdaus. Dulu, beliau gemuk tau. Sekarang dah kurus. Berat badan beliau sekarang adalah 67kg je, dan dalam proses menjadi Abang Sado.

Anda nak tau kenapa berat saya turun lebih cepat dalam masa yang amat singkat? Sebab dalam group ini kami diajar mengenai formula M.E.S.T.I Kurus... Memang wajib kurus kalau guna formula nie. Bestkan?

Saya ingatkan nak kurus nie susah..Rupanya taklah sesusah yang disangka. Yang penting kena jaga makan. minum banyak air masak dan exercise sikit sikit. Ada banyak lagi lah ilmu Kurus yang diajar dalam group Now Everyone Can Kurus nie.

Nie baru intro, anda nak tau lebih kene klik link di bawah.


Saya belum betul betul berjaya. Saya nak capai 54.0kg by 14 May 2015 iaitu 100hari lepas join group NECK. Saya rasa saya akan berjaya. Harap harap semua yang baca blog nie mendoakan saya ya. 

InsyaAllah.. Saya yakin saya akan berjaya dan cek bernilai rm1000 itu akan menjadi milik saya.

Opps..saya tak bagitau anda lagi eh pertandingan nie kalau menang dapat duit? Bukan setakat duit aje tau. Emas pun boleh dapat. 

Anda dah berminat sekarang kan? Haa...jom klik link ini untuk mengetahui lebih lagi...


Saya doakan semoga anda akan menjadi kurus, mendapat bentuk badan yang anda idamkan dan sihat selepas ini. Amin.....

Sunday, 8 February 2015

Kenapa Saya Pilih Shaklee?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada pembaca blog mummyizzznur.blogspot...

Dah sangat lama saya berfikir untuk menulis entry ini. 

Kenapa dan bagaimana saya mula mula jatuh hati dengan produk Shaklee.

Kisah silam saya dan MLM

Dahulu saya memang benci MLM, disebabkan kisah pahit pada 4 tahun lepas. Terjebak dengan MLM. Terpengaruh sebab kononnya nak kahwin kena pakai duit banyak, jadi kalau join MLM nie mudah dapat duit. Selain pakai barangannya yang menjanjikan tubuh badan menawan. Siapa yang tak nak kelihatan selim melim masa hari perkahwinan kan?

Masa tu tak tau pun pasal formula M.E.S.T.I. 

Dan akhirnya tak jadi apa apa pun. Produknya masih ada sekotak dengan saya. Saya tak tau nak buat apa. Tak tau nak jual produk. Tak dapat guidance yang sepatutnya. Mungkin sebab saya jauh di Sabah. Nak jumpa upline pun payah. Akhirnya saya stucked dengan sekotak barang. 

Hmm..nasiblaa..nak business nie mesti amalkan formula M.E.S.T.I. anda tak tau ape itu M.E.S.T.I? Meh PM saya..

Kisah Shaklee dan saya...

Ok,jadi kenapa saya pilih Shaklee walaupun awal awal lagi saya dah tahu Shaklee itu MLM?

Saya mula berkenalan dengan Shaklee pada akhir bulan September 2014. Ketika itu saya sedang mengambil cuti tanpa gaji selama 3 bulan.

Jadi, masa terluang di spend kan dengan berlocum..hihi..pengalaman yang sangat berbeza dari pekerjaan saya sebelum nie.

Sebelum ini memang ada dengar pasal Shaklee, tapi malas nak ambil kisah. 

Bagi saya, saya tak perlukan supplement. Saya rasa saya sihat. Saya tak ada diabetes, kencing manis, sakit jantung etc..(walaupun sejarah keluarga memang ada penyakit 3 serangkai nie) 

Kisah Qaisara dan sembelit

Kebetulan, masa itu Qaisara terkena sembelit yang sangat teruk.

Buang air besar sampai menangis-nangis. Kadang-kadang sampai berdarah-darah. Kami terpaksa melakukan 'manual evacuation of faeces'. Sehingga satu tahap yang teruk terpaksa memasukkan ravin enema ke lubang duburnya. 

Hasilnya Qaisara akan menangis lebih kuat mungkin disebabkan oleh kesakitan contraction pain ketika najis cuba dikeluarkan dari lubang dubur.

Memang selepas diberi ravin enema, Qaisara akan buang air besar. Kadang-kadang sampai tercirit. Saya tak sampai hati melihat Qaisara, sampai trauma setiap kali nak membuang. 

Ibu mana yang sampai hati melihat anaknya begitu.

Jadi, saya terpaksa merajinkan diri mencari penyelesaian terbaik untuk sembelit. Ada yang mencadangkan memberi banyak buah-buahan tinggi serat seperti prun, pisang dan sayur-sayuran. 

Malangnya, setelah mencuba tiada satu pun formula yang berkesan untuk Qaisara. Tetapi hati ibu kuat mengatakan pasti ada jalan penyelesaiannya.

Tertarik untuk mencuba

Sehinggalah pada suatu hari ketika locum, boss klinik yang saya locum itu pengedar Shaklee juga. 

Jadi di kliniknya beratur laa produk produk Shaklee. Saya tertarik dan bertanyakan kepada nurse apa vitamin terbaik untuk badan lesu, cepat letih walaupun dah cukup tidur. (Masa itu tak tau Shaklee ada produk untuk anak anak sembelit).

Nurse suggestkan vitalea. Jadi dah jadi lumrah seorang doktor, mesti nak tau details supplement or vitamin yang dimakan kan.

Jadi bermulalah episod google mengoogle saya. Memang banyak blog yang menjual Shaklee. Macam macam info yang saya dapat, tapi belum mampu menarik minat saya untuk mencuba produk mereka.

Permulaan kepada perubahan

Dan ditakdirkan saya terjumpa blog mariafirdaus dan di situ saya terjumpa sebuah ebook yang amat menarik hati saya. 


Anda boleh baca ebook tersebut dengan mengklik link di bawah.


Ebook setebal 161 mukasurat dapat saya habiskan dalam masa satu hari.

Saya tersentap. Watak Mia dalam ebook itu amat menarik hati. Sikap Mia yang susah nak berubah macam sikap yang ada dalam diri saya. Saya jenis yang suka memberi 1001 alasan. 

Saya terlalu selesa dengan pekerjaan saya. Cukup bulan dapat duit gaji bayar hutang. Tiada perubahan bulan demi bulan, tahun demi tahun. 

Tidak pernah terfikir dalam fikiran saya untuk berniaga. Pendapat saya ketika itu, untuk apa berniaga jika sekarang pun saya mampu hidup selesa. Selesa lah sangat....kan?

Bila ada mentor, wajib ikut cakapnya

Saya mengikut apa sahaja yang disuruh oleh 'Farid' dalam ebook tersebut. Solat istikharah, solat dhuha, zikir..semuanya saya lakukan. 

Alhamdulillah Allah bukakan pintu hati saya untuk menghubungi Maria pada 17hb October 2014. Dan di situlah bermulanya detik pahit manis saya bersama Shaklee.

Dan setelah berkenalan dengan Maria,  Maria mensuggestkan saya untuk memberi mealshakes buat Qaisara. Terbukti masalah sembelit Qaisara hilang sedikit demi sedikit dalam masa 2minggu. 



Anda boleh baca mengenai kisah Mealshakes dan Qaisara pada link ini.


I am a HAPPY CUSTOMER!

Alhamdulillah, setakat ini saya amat amat berpuas hati dengan produk Shaklee. Bukan seperti sesetengah produk yang indah khabar dari rupa. Shaklee memang terbukti berkesan selaras dengan mottonya. 

ALWAYS WORKS, ALWAYS SAFE, ALWAYS NATURAL...

Dan disebabkan saya dah menerima kebaikan produk Shaklee, saya sangat gembira berkongsi kebaikan produk ini kepada keluarga dan kawan- kawan saya. Alhamdulillah, mereka juga sudah menjadi pengguna tegar Shaklee. 

Fuhh...amat panjang cerita kisah saya dan Shaklee kan? Banyak lagi kisah yang belum saya kongsikan. Kisah anda bagaimana pula? 

Baiklah, sehingga di sini sahaja coretan saya buat kali ini. Semoga kita bertemu lagi di lain kali.

Saya doakan anda kaya dan berjaya. Amin....

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga? 
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk


FREE CONSULTATION & AFFORDABLE PRICE 
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
Dr Didi Zainudin
Shaklee ID: 1172353
shadee_3210@yahoo.com
012-6519551 (call, SMS, whatsapp)

Tuesday, 20 January 2015

Patah tulang tengkuk

Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada pembaca blog mummyizznur.

Tadi ketika bekerja saya berjumpa seorang penunggang motosikal yang mengalami kemalangan ngeri.

Motosikal yang ditungganginya terbabas dan beliau terjatuh di tengah jalan.

Beliau segera dihantar ke hospital dengan ambulance dan didapati system saraf nya dari paras tangan dan ke bawah tidak lagi berfungsi.

Ya, reason dia jumpa saya adalah untuk di scan otak dan tulang belakang.

Hasil pemerhatian dari filem CT Brain dan Cervical mendapati ada tulang belakang nya yang patah dan lari. 

Berkemungkinan besar beliau perlu dibedah secepat mungkin untuk menstabilkan tulang belakangnya yang patah. Beliau mungkin akan tinggal berbulan-bulan di hospital untuk rawatan rehabilitasi dan physiotherapy.

Sekadar gambar hiasan

Kasihan saya melihat pesakit ini, dalam usia yang masih muda beliau mungkin akan mengalami kecacatan kekal. Berkemungkinan besar beliau akan paralysed seumur hidupnya. Apakah yang akan berlaku kepada isteri dan anak- anak beliau?

Message yang ingin saya sampaikan di sini ialah hargailah nyawa anda. Berhati-hati ketika memandu kenderaan atau menunggang motosikal. 
 `
Tubuh badan kita adalah pinjaman, bila-bila masa sahaja Allah akan mengambil balik hak Nya.

Semoga anda mendapat manfaat dari penulisan ini.

InsyaAllah...


Dr Didi Zainudin
0126519551